13.03.2025

2025 YILI CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESLEKİ YARIŞMALARI

BAŞVURU ŞARTLARI

Genel Şartlar 1. Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen mesleki yarışmalara Başkanlığımız taşra teşkilatında imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur’an kursu öğreticisi ünvanlarında kadrolu, sözleşmeli ve vekil olarak istihdam edilen personel katılabilir. 2. Mezkûr hafta kapsamında geçmiş yıllarda yapılan yarışmalarda Türkiye finallerine katılarak dereceye giren (birinci, ikinci, üçüncü olan) personel, dereceye girdiği yarışma dalına başvuramaz.

Özel Şartlar “Ezanı Güzel Okuma ve Etkili Hutbe Sunumu” yarışmalarında genel şartlara ilaveten şu şartlar da aranmaktadır: 1. Erkek olmak. 2. İki yarışma dalından sadece birine başvurmak.

BAŞVURU Yarışmaya katılım şartlarını taşıyan personel, belirtilen başvuru tarihleri arasında https://dibbys.diyanet.gov.tr internet adresine kullanıcı adları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra Din Hizmetleri Yönetim Sistemi’nde (DHYS) yer alan “Cami Hizmetleri > Yarışma > Yarışma Başvuru” menülerini tıklayarak veya https://dibbys.diyanet.gov.tr/DHYS/Yarismalar/YarismaBasvuru.aspx internet adresini kullanarak yarışmaya başvuru yapacaktır. Ayrıca adaylar bağlı bulundukları müftülüklere, dini yüksek ihtisas ve dini ihtisas merkezlerine başvurmaları hâlinde DHYS yöneticileri (admin) tarafından başvuru işlemleri yapılabilecektir. Bu şartnamede belirtilen şartları taşımadığı sonradan anlaşılan personelin başvuru bilgileri müftülüklerce/akademi merkezlerince Başkanlığa bildirilecek ve Başkanlıkça söz konusu başvuru sonlandırılacaktır. Başvuru işlemlerine ilişkin itiraz olması hâlinde Başkanlık kayıtları esas alınacaktır

Yarışma Adı Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

 Ezanı Güzel Okuma 10 Mart 2025 25 Nisan 2025 Etkili Hutbe Sunumu 10 Mart 2025 25 Nisan 2025 Ayet ve Hadis Ezberleme 10 Mart 2025 25 Nisan 2025

 Bilgi 10 Mart 2025 25 Nisan 2025

UYGULAMA ESASLARI

A. Genel Esaslar

1. Ezanı Güzel Okuma, Etkili Hutbe Sunumu, Ayet ve Hadis Ezberleme yarışmaları sözlü yarışma sınavı şeklinde ilçe, il, bölge ve final olmak üzere dört aşamada gerçekleştirilecektir. Bilgi yarışması ise yazılı yarışma sınavı şeklinde ilçe, il ve final düzeyi olmak üzere üç aşamalı yapılacaktır.

2. Yarışmalara ilçe (merkez ilçeler dâhil) ve dini yüksek ihtisas/dini ihtisas merkezi bazında başlanacak ve yarışmalara katılım şartlarını taşımak kaydıyla isteyen her personelin katılması sağlanacaktır. İlçe (merkez ilçeler dâhil) ve dini yüksek ihtisas/dini ihtisas merkezi birincileri belirlenecek, bunlar arasında il merkezinde yapılacak yarışma sonucunda bölge yarışmasında ili temsil edecek olan il birincisi tespit edilecektir. Bölgelerde düzenlenecek yarışmada Türkiye final yarışmasında bölgeyi temsil edecek bölge birincisi belirlenecektir.

3. Kadrosu dini yüksek ihtisas veya dini ihtisas merkezlerinde bulunan kursiyerler arasından yarışmaya birden fazla başvuru olması hâlinde ilgili müdürlükçe belirlenecek komisyon marifetiyle bu şartnamede belirtilen usuller çerçevesinde yarışma yapılacaktır. Yarışma sonuçları DHYS yöneticileri (admin) tarafından DİBBYSDHYS’de yer alan yarışma programına kaydedilecek, onaylayacak, sonuçlar açıklanacak ve birinci olan kursiyerin ismi il birincisinin belirleneceği yarışmaya katılması temin edilmek üzere merkezin bulunduğu il müftülüğüne sistem üzerinden aktarılacaktır.

4. Yarışmaların yapılacağı yer, tarih ve saat yarışma tarihinden en az bir hafta önce yarışmadan sorumlu birim/müftülük tarafından DİBBYS-DHYS üzerindeki yarışma programına kaydedilecek ve yarışmacılara tebliğ edilecektir.

5. Sözlü yarışmalar halkın huzurunda yapılacaktır. Yarışmalara katılım sağlanması amacıyla yarışma yeri, tarihi, saati çeşitli yollarla vatandaşlarımıza duyurulacak ve özellikle din görevlileri ile Kur’an kursu, İHO, İHL, İslami ilimler/ilahiyat fakültesi öğrencilerinin katılımı sağlanacaktır.

6. Yarışmalar için mümkün mertebe öğle ve/veya ikindi namazlarından sonraki saatler tercih edilecektir.

B. Özel Esaslar

Yarışmalarda riayet edilmesi gereken genel esasların yanı sıra yarışmalara özel birtakım esaslar da bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

1. Ezanı Güzel Okuma

1. Değerlendirme; komisyonca makam, tavır, eda, ses, fonetik, diksiyon, tecvit, nefes, mimik ve temsil üzerinden yapılacaktır.

2. Etkili Hutbe Sunumu

1. Değerlendirme; metni doğru okuma, fonetik ve diksiyon (ses tonu, vurgu), beden dili (jest, mimik) ve göz teması ile temsil, kendine güven ve dinleyenleri etkileme kriterleri üzerinden yapılacaktır. Yarışmada Ek-1’de sunulan Arapça hutbe duaları esas alınacaktır.

2. Yarışmaya basamak duaları ve ikinci Arapça hutbe kısmı dâhil değildir. Yarışmaya birinci Arapça hutbe duası ile başlanacak, Türkçe hutbe metni okunduktan sonra okunacak kısa Arapça bölümle yarışma tamamlanacaktır. 3. İlçe/il/bölge ve final yarışmalarında okunacak hutbeler ilgili komisyon tarafından 2024 yılında Başkanlığımızca hazırlanan hutbeler arasından yarışmacı sayısınca belirlenecektir. Belirlenen hutbelerin her birinden yeterli sayıda nüsha hazırlanarak zarflanacak ve zarflar numaralandırılacaktır. Yarışma öncesinde kura ile belirlenen sıra numarası aynı zamanda yarışmacının okuyacağı hutbeyi belirleyen zarf numarası olarak kabul edilecektir. Zarftan çıkan nüshalar yarışmacı ve komisyon üyelerine sırası geldiğinde verilecektir.

3. Ayet ve Hadis Ezberleme

1. Değerlendirme; ezber ve doğru okuma (Arapça ve Türkçe metinler), fonetik ve diksiyon (ses tonu ve vurgu), düzgün telaffuz ve anlaşılır okuma kriterleri üzerinden yapılacaktır.

2. Yarışmacılar; Ek te yer alan ayet ve hadis metinlerinden ilçe ve il aşamasında 1-40 arası konulardaki ayet ve hadislerden, bölge ve final aşamasında ise tüm ayet ve hadislerden sorumlu olacaklardır.

3. Ayet ve hadis metinleri ile meal ve manaları -ayet ve hadisten sonra kaynağını gösteren parantez içindeki yer hariç olmak üzere- ezberlenecektir.

4. Yarışmacılar yarışma aşamasına göre sorumlu bulundukları ayet ve hadisleri ezberleyecek ve yarışma esnasında ayet ile hadisleri vurgu ve tonlamaya dikkat ederek okuyacaktır.

5. Ayet ve hadisler; hutbe ve vaazlarda olduğu gibi hitabet ve irşat üslubunda makam ve teganni yapılmaksızın okunacak, dile kolay gelmesi açısından idgam, iklab gibi kurallar yapılabilecek, ayet okunmadan önce eûzü besmele gizli çekilecektir. Din görevlilerine rehberlik etmesi amacıyla Ek-2’deki metinler Başkanlığımızca seslendirilecek ve Din Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait https://www.youtube.com/@dibdhgm internet sayfasında yayınlanacak, yarışmacılar tarafından mezkûr sayfada paylaşılacak materyal esas alınacaktır.

6. Yarışma komisyonu tarafından; Ek-2’de yer alan ayet ve hadis metinlerinden mümkün mertebe tekrarlara yer verilmeden, yarışmacılar arasında dengeli olacak şekilde sorular hazırlanacaktır.

7. Sorular her birinden yeterli sayıda nüsha hazırlanarak zarflanacak ve zarflar numaralandırılacaktır. Yarışma öncesinde kura ile belirlenen sıra numarası aynı zamanda yarışmacıya sorulacak soruların bulunduğu zarf numarası olarak kabul edilecektir.

8. Her zarfın içinde yer alan soru kartında her bir yarışmacıya dört (4) konu sorulacak, komisyon tarafından ayet ve hadislere yeteri kadar birkaç kelime başlangıç yapıldıktan 8 sonra yarışmacının dört (4) konu içindeki ayet ve hadisleri Arapçası ve Türkçesi ile birlikte komisyon ve seyirciler önünde okuması beklenecektir.