24.01.2018

UMRECİ UĞURLAMA PROGRAMI

İlimiz genelinden Sömestri tatilinde umreye gidecek vatandaşlar için İmamı Azam Camiinde tören yapıldı. Proğram hakkında kısa bilgi veren Tahiroğlu Sömestri Tatili umre programına 60 kişi il merkezi,108 kişi Düziçi, 50 kişi Kadirli ve 30 kişi de Sumbas olmak üzere toplamda 248 kişi kaydolmuş ve bu umrecilerimizin başında deneyimli ve tecrübeli bir  müftü yardımcımız kafile başkanı olarak, bir bayan irşat görevlimiz ve 7 tane de din görevlimiz olmak toplamda 9 görevli umrecilerimize dini anlamda ve umre ibadetini yaptırmak üzere ilimizden görevlendirilmiştir dedi.

Törende konuşan İlimiz Müftüsü Ali Rıza TAHİROĞLU umre manevi olarak temizlenmektir,anadan doğduğu gibi tertemiz olmaktır dedi.

Hac ve umre için giyilen ihram ile ilgili konuşan Sayın Tahiroğlu,ihram aslında kefenin adıdır. ihramın normal bir elbiseden çok farklı bir anlam taşıdığını belirterek şunları söyledi:

“Hacda ve umrede ihram giydiğimizde şu şekilde telbiye getiriyoruz: ‘Lebbeyk Allahumme lebbeyk. Lebbeyke la şerike leke lebbeyk. İnnel hamde venni’mete leke vel mülk. La şerike lek.’ Anlamı: ‘Buyur Allahım buyur, emrine amadeyim, çıktım yola geliyorum. Buyur Allahım, senin hiçbir şekilde benzerin, ortağın yoktur. Hamd de, bütün nimetler de sana aittir ve bütün kâinat senin emrindedir, ben de senin emrindeyim. Senin hiçbir ortağın yoktur.’ Bunu, kalbimize yazarak ve bu bilinçle hareket etmeliyiz oralarda. İşte Hz. Hacer annemizin teslimiyeti, ona yeni bir medeniyetin açılışına öncülük etmeyi nasip etti. Hz. İsmail (aleyhisselam) doğup büyüdü, evlendi, orada kaldı ve o bölgenin peygamberi oldu. Sonra onun kırkıncı göbekten torunu olan Hz. Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem) dünyayı teşrif etti. O ki bütün insanlık için son peygamber oldu.

İhram, aslında kefenin diğer adıdır. İhram giyerek bizler bir anlamda şunu söylüyoruz: ‘Ya Rabbi! Ben, ölmeden önce, sanki ölmüşüm gibi kefenimi giyiyorum üzerime. Hatta senin evini ziyaret için bütün maddi makam, mevki, elbise ne varsa hepsinden sıyrılıyorum ve sadece Senin için, beni annemden doğduğum günkü gibi halimle geliyorum.’ Bu halimizle şunları diyoruz yine: ‘Ya Rabbi! Sen, beni bir imtihan için yarattın. Bu imtihanımda hatalarım, yanlışlarım, eksiklerim oldu. Ey Allah’ım ancak Sen, Gafururu Rahimsin, tövbeleri kabul edensin; günahlarımızı affedersin, bağışlarsın, biz de bağışlanmaya geldik. Tevbe etmeye, istiğfarda bulunmaya geldik.’

Umre ibadeti için gidilen o mukaddes beldelerde ihlas ve samimiyetle hareket etmeyi, ibadetlere dikkat etmeyi tavsiye eden İl Müftüsü Tahiroğlu, umreciler için çok büyük önem arz eden şu cümlelerine yer verdi:

“Kâbe’de tavaf ederken ve say yaparken, lütfen, ne yanınızdakiyle konuşun ne de telefon açıp başkalarıyla konuşun. Orada, rabbinizle baş başa kalın ,Rabbinizin huzurunda, ibadeti doyasıya yaşayın. Dualar yaparken sağınıza solunuza değil, kendi iç dünyanıza bakın. Yaptığımız bir amel, mesela namaz; huşûlu ve tadil-i erkâna uygun ve riyadan, gururdan, kibirden uzak bir şekilde namaz kıldığımızda, bütün kıldığımız namazlar, onların içerisinde en iyisinin sevabına göre karşılık görecektir. O zaman bizler, o en iyi namazı kılmak için çalışalım. En iyi duayı yapmaya gayret edelim. Umremizi de böyle yapalım.

Umreye, tatil yapmak  yada oralardan hediyeler getirmek için gitmiyorsunuz. Aksine oralardan takva elbisesini giyerek dönmek için gidiyorsunuz. Umreye gidenlere tavsiyelerde bulunan Tahiroğlu, gitmeden önceki hallerinden çok daha farklı ve çok daha güzel bir hayat sürdürmeleri ile umrelerinin asıl maksadına ereceğini ve Rabbimiz katında yaptıklarının makbul ve mebrur bir umre olacağını ifade etti. Hayatlarında esaslı değişiklikler yaşamadan dönülen umrelerin bir ziyaretten başka anlam taşımayacağına özellikle vurgu yaptı. Tahiroğlu, sözlerini dualarla tamamlarken, umrecilerin de orada kendilerine dua etmelerini istedi.

Özelliklede şu günlerde ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara da değinen Tahiroğlu şu anda ülkemizin içinde ve dışında hainlerle çarpışan mehmetciğimize, polisimize askerimize ve güvenlik güçlerimize bol bol dua etmelerini,ümmetin birlik ve beraberliği için,huzur ve güvenliğimiz için göz yaşı dökerek dua ve niyazda bulunmalarını istedi. Törenin ardından yapılan dua ve tekbirlerle umrecilerimiz kutsal yolculuğa uğurlandı.