06.07.2017

İŞİTME ENGELLİLERE YÖNELİK UMRE ÖDÜLLÜ DİNİ BİLGİLER YARIŞMASI

Allah, yeryüzünün şerefli halifesi olarak var ettiği insanları, farklı niteliklerle donatmış; onlardan birbirlerini tanımalarını, tamamlamalarını, varlık âleminin bütün üyelerine ve birbirlerine emanet bilinciyle yaklaşmalarını istemiştir. Toplumu oluşturan her birey Yüce Yaratıcı tarafından birbirine emanet edilmiş canlardır. Engelli ya da engelsiz herkes, insan olma onuruna yaraşır bir biçimde yaşama ve kabul görme hakkına sahiptir.

Topluma din konusunda rehberlik yapmakla görevli olan Başkanlığımız, hizmet ve çalışma alanlarını toplumun tüm katmanlarını kuşatacak şekilde planlamakta ve yürütmektedir. Özellikle engellilerin dini vecibelerini yerine getirmelerini sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülerek engellilere manevi destek ve dini danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır. Başkanlığımız tarafından engellilere yönelik sürdürülen çalışmalar son zamanlarda önemli aşamalar katetmiş her ilde “Engelli Koordinatörleri” belirlenerek hizmetlerin daha sistemli hale getirilmesi sağlanmıştır

Diğer taraftan alana yönelik farkındalık uyandırıcı çalışmalar önemli sonuçlar ortaya koymuştur.2016 yılında başarılı 100 engelli öğrenciye yönelik yapılan umre programının verimli olması ve engelliler üzerinde manevi anlamda önemli katkılarının oluşması sebebiyle bu yıl da yapılması planlanmıştır. Engelli grupları kendi içinde engelli çeşidine göre sınıflandırılarak umre organizasyonları gerçekleştirilecektir. Bu yıl ilk olarak işitme engellilerin katılacağı umre organizasyonuna seçimler yarışma ile gerçekleştirilecektir.

Bu bağlamda: “Umre Ödüllü Dini Bilgiler Yarışması” işitme engelliler arasından yapılacaktır. Her ilde yarışmada kontenjan sayısı kadar olan kişiye umre hediyesi ile ilk on (10) a girenler yerel imkânlar ölçüsünde hediyelerle il müftülükleri tarafından ödüllendirilecektir. İl Müftülükleri umre ücretlerini mahalli imkân ve sponsorlar ile karşıladıkları takdirde daha fazla işitme engelliyi umre ile ödüllendirebileceklerdir. İlimiz Müftülüğüne tanınan kontenjan sayısı 1'dir.

Yarışmada Dikkat Edilecek Hususlar

1. Katılımcılar Kur’an Kursları/Yaz Kuran Kursları/MEB öğrencisi veya mezunları arasında yapılacaktır.
  2. Yarışma duyuruları ilgili kişilere ulaşılabilecek kurslar, okullar, rehabilitasyon merkezleri, ilgili sivil toplum kuruluşları vb. yerlerde yapılacaktır.
  3. Yarışmaya son başvuru tarihi 11 Ağustos 2017 tarihi olacaktır. Yarışma son başvuru tarihi sonrası iki hafta içerisinde gerçekleştirilecektir.
  4. Yarışma komisyonu il müftülüğü tarafından engelli koordinatörleri, MEB ve ilgili kamu kurum kuruluşlarından temsilci alınarak oluşturulacaktır.
  5. Komisyonda işaret dili bilen en az bir kişi olmasına dikkat edilecektir.
  6. Yarışma, Kur’an ve Temel Dini Bilgiler alanında olacaktır. Kaynaklar; Kur’an-ı Kerîm, Seyfettin Yazıcı/Temel Dini Bilgiler kitabı ve işaret dili ile çekilmiş Diyanet TV/Sessiz videolarından http://www.diyanet.tv/sessiz/ oluşacaktır.
  7. Yarışmada Kur’an-ı Kerîm, temel dini bilgiler, Peygamber Efendimizin hayatı konularından yazılı/işaret dili ile sorular sorulacaktır.
  8. Seçimler esnasında katılımcının umre ibadetini yerine getirebilecek fiziksel ve ruhsal açıdan yeterli sağlık imkanının olmasına dikkat edilecektir.
  9. Umre ödülü THY ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek, iki kurumun uygun gördüğü tarihte planlanacaktır. Yarışmayı kazananların kendilerine belirtilen tarihler dışında alternatif bir tarih belirlemesi veya başka bir hak talep etmesi mümkün olmayacaktır.